Skip to Content

Utstyrsoversikt og inspirasjon

Eksempelroboter og nyttige verktøy

Kontroller og verktøy - Engangskjøp

Hvis du begynner fra helt uten noen spesialverktøy for å jobbe med elektronikk, servoer og lithiumbatterier er det en liten liste med basisutstyr du bør skaffe deg tidlig. Robotkurset vil gå litt inn på hvordan disse verktøyene brukes i praksis. Det er ikke vanskelig, men kan kreve litt øvelse!

Det er helt fint mulig å bygge en robot uten å trenge å lodde også, men det stiller ekstra krav til innkjøp av deler. Og hvis vektbudsjettet blir trangt kan kabler og kontakter fort utgjøre en god del vekt.

  • Servotester
  • Loddebolt (30W er mer enn nok)
  • Loddetinn
  • Liten sideavbiter
  • Avisoleringstang (ikke strengt nødvendig)
  • "Hjelpende hånd" - for å holde ledninger som skal loddes
  • Messingsvamp eller tilsvarende for å rengjøre loddetuppen
  • Loddeavtrekk
  • Skrutrekkersett
  • Fil
  • Metallsaks (hvis man skal lage rustning av metallplater)


  • Batteriposer for trygg lading
  • Batteritester for å overvåke batteriene
  • Batterilader (det kan brukes en veldig enkel type for batteriene vi bruker her)



Vertikal spinner - Eksempelrobot 1

Denne eksempelroboten er av en aggresiv type. Den har et våpen som har til hensikt å ødelegge deler på roboten den slåss mot. 

Kontrollen her er satt opp med en "dronekontroller", FlySky FS-i6, fordi den kontrolleren gir gode muligheter for programmering av oppførsel, og den har ekstra analoge kanaler for å styre turtallet på våpenmotoren.

Deleliste:

Flipper/Løfter - Eksempel 2

Denne roboten er bygget som et eksempel på en kontroll-robot. Den forsøker å vinne kampen ved å manøvrere eller manipulere motstanderens robot ut av arenaen. Det gjøres med en mekanisme som kan kalles en flipper, eller en løfter. 

Deleliste:

Superenkel start-robot - Eksempel 3:

Hvis det virker litt for komplisert å begynne med å bygge din egen robot fra bunnen av, går det også an å starte helt enkelt ved å modifisere en fjerstyrt bil/tank/robot av noe slag. 

Her er et eksempel på en liten fjerstyrt stunt-bil som kan kjøpes fra Clas Ohlson for under 200kr. Om du fester litt rustning på denne, er du klar til å stille til dyst!

Her finner du denne lille saken fra Clas Ohlson (ekstern lenke)

Videoer til inspirasjon og informasjon

Regelsettet vi baserer oss på, er det samme som brukes internasjonalt for samme vektklasse. Så det er mye inspirasjon å hente rundt omkring på nett. Jeg har samlet et lite knippe videoer som er interessante og relevante for nye kamprobotdesignere og -byggere. Det er mye flinke folk der ute, men jeg har også prøvd å finne gode eksempler på at man ikke trenger så mye fancy verktøy for å få til en liten kamprobot. 

Hvis du trenger hjelp eller støtte, så finner du helt sikkert et lokalt skaperverksted som kan hjelpe deg på vei!

YouTubevideoer til inspirasjon og informasjon


Produktlenker:

Det finnes mange måter å bygge en kamprobot på, så jeg ønsker ikke å styre designet ditt. Men det er en del komponenter og deler som vil gå igjen hos mange som jeg like gjerne kan peke deg til for å gjøre letinga lettere. 

Kontrollere og mottakere

En RC-radio kan kun snakke med kompatible mottakere, så jeg vil liste dem sammen med radioene nedover her. Så lenge mottakeren har såkalt "PWM output", så vil den kunne fungere godt til kamproboter.

Flysky FS-i6 - Billigste standardløsning, som vil være en stødig og enkel radio som kan brukes til en hel masse robotprosjekter lages av. Kjøpes fra AliExpress, det finnes mange forhandlere der av dem. 

  • FS-iA6 - Typisk standardmottaker, relativt stor men denne er av de mindre standardene.
  • FS2A 4ch - Liten og rimelig mottaker, mye brukt pga størrelsen.

Radiomaster Pocket - En rimelig men moderne og mer programerbar kontroller. Fåes fra leverandør i Norge. 


Motorer

Her kan man velge fra mange prisklasser, men jeg vil anbefale de enkleste man får fra AliExpress. Motortypen er definert ned navnet "N20 Girmotor", og kan søkes på fra mange leverandører. Pass på å velge en passende girkasse, og motor med rett spennigstoleranse for batteriene du bruker. Jeg syntes både 500RPM og 1000RPM kan fungere godt. 

  • N20 6V500RPM - Enkelt og billig utgangspunkt
  • Micro metal gear motors - Pololu er en leverandør av mye forskjellig robotelektronikk. Dette er en motor med forventet høyere kvalitet (og pris)

Motorkontrollere

Elektriske motorer trenger en kontroller eller "ESC" for å ta et styresignal og hente strøm fra et batteri. Her er et robust alternativ:

  • 20A Brushed ESC - Denne er overdimensjonert for våre små kamproboter, men fungerer godt. Tilsvarende selges av mange leverandører.

Komplett sett med deler til fremdrift

Bristol Bot Builders Antweight drive kit - Komplett sett med deler fra Bristol Bot Builders i England